Electromiografie Electromiografia EMG ce este, cand, cum, de ce, test nervi, test muschi, recomandari, aplicatii, contraindicatii

Electromiografia (EMG) este o procedură care evaluează funcția nervilor și a mușchilor. Acest examen este indispensabil în stabilirea unui diagnostic exact în patologia sistemului nervos periferic.

Ce este electromiografia?

Atunci când sunt activi, mușchii produc impulsuri electrice direct proporționale cu nivelul contracției musculare. Neuronul motor transmite impulsuri electrice care fac mușchii să se contracte. EMG-ul traduce aceste semnale în grafice, sunete și valori numerice pe care medicul le interpretează. Medicii specialiști utilizează acest test pentru a depista activități electrice anormale la nivelul mușchilor, cauzate de diverse afecțiuni. 

În ce constă electromiografia?

Examenul electromiografic este compus din două părți. Nu este obligatoriu ca medicul să efectueze ambele investigații, necesitatea lor depinzând de afecțiunile pacientului. Ambele testări sunt bine tolerate de majoritatea pacienților, producând doar un disconfort mic, și nu au riscuri semnificative. Disconfortul e cauzat de aplicarea de curent electric și depinde de parametrii curentului utilizat.

Prima parte a procedurii este electroneurografia, adică studiul conducerii nervoase și presupune stimularea nervilor printr-o mică descărcare electrică în diferite puncte de pe traseul lor. Medicul aplică pe piele mici electrozi (mici discuri metalice care se lipesc pe piele) sau ace-electrod (ace speciale, foarte fine) pentru înregistrare, de obicei la nivelul mâinii și al piciorului, și aplică un mic șoc electric pe piele în altă zonă a membrului la care se face înregistrarea. Senzația poate fi sau nu dureroasă. Deoarece fiecare membru are mai mulți nervi care necesită evaluare, procedura se va repeta de 3, 4 sau mai multe ori. Pe parcurs, testul se va întrerupe de câteva ori pentru a-i permite medicului să facă măsurători și calcule.

A doua parte a procedurii este electromiografia propriu-zisă, adică examinarea musculară cu ac, se efectuează prin introducerea unui ac foarte subțire, de unică folosință, în anumiți mușchi. Deși examinarea este considerată invazivă, disconfortul creat prin înțepare este minim. Acul conține un electrod microscopic care înregistrează activitatea electrică normală sau anormală a fibrelor musculare. Acul este introdus în mușchiul relaxat și mișcat puțin pentru a înregistra activitatea musculară în repaus, apoi medicul cere încordarea mușchiului studiat pentru a evalua mușchiul în activitate. Acul are doar rol de înregistrare, prin intermediul său nu se administrează șocuri electrice sau injecții intramusculare. Deoarece există risc minim de sângerare, examinarea cu ac se poate face numai la pacienții care NU sunt sub tratament anticoagulant și care NU prezintă risc hemoragic semnificativ.

Când este necesară electromiografia?

Doctorul dumneavoastră poate indica o electromiografie dacă aveți semne sau simptome care pot indica o problemă a nervilor sau a mușchilor.

  • Furnicături (senzația de ace, înțepături)
  • Amorțeală (senzația de anestezie)
  • Senzația de arsură 
  • Slăbiciune musculară
  • Durere musculară/crampe și cârcei

EMG –ul este adesea necesar pentru a diagnostica sau pentru a elimina numeroase afecțiuni cum ar fi: 

  • Boli musculare: distrofia musculară, polimiozita
  • Boli care afectează legătura dintre nerv și mușchi: Miastenia Gravis, sindromul Eaton-Lambert
  • Boli ale nervilor periferici: sindromul de tunel carpian, neuropatii periferice (polineuropatia diabetică, sindromul Guillan-Barre)
  • Boli care afectează neuronii motori din creier sau măduva spinării: scleroza laterală amiotrofică (SLA), poliomielita
  • Boli care afectează rădăcinile nervoase: hernia de disc

Cât durează examenul EMG?

Examinarea durează de obicei între 30 și 90 de minute. Timpul necesar examinării nu poate fi stabilit cu exactitate înaintea începerii procedurii.

Pregătirea pentru electromiografie

Nu există restricții alimentare înainte sau după test, poți veni și pleca cu mașina și îți poți continua activitatea normală în restul zilei. Nu aplica nici-un produs pe piele în ziua examinării (loțiuni, uleiuri, creme). Se recomandă ca îmbrăcămintea să fie lejeră pentru că frecvent este necesară examinarea unor zone precum umărul, coapsa sau spatele.

Poți lua medicamentele care îți sunt prescrise cu câteva excepții notabile. Trebuie să informezi medicul înainte de procedură dacă iei tratament anticoagulant (sintrom, trombostop, pradaxa, apixaban, xarelto) deoarece în această situație examenul cu ac poate duce la sângerări în interiorul mușchilor sau dacă urmezi tratament pentru Miastenia Gravis (Miostin sau alte medicamente). Dacă ai nelămuriri în privința compatibilității tratamentelor urmate cu examenul EMG, discută cu medicul curant sau medicul care va efectua electromiografia.

Riscuri electromiografie

Testul cu electromiograful prezintă riscuri minore. În cele mai multe cazuri, pacienții resimt o ușoară durere musculară pe parcursul a câteva zile.