Ruptură Ligament încrucișat posterior LIP

Ruptura de ligament încrucișat posterior (LIP) este o afecțiune relativ rară a genunchiului, care apare în urma unui traumatism puternic. Cauzele comune ale rupturii de ligament încrucișat posterior sunt impactul cu tabloul de bord în accidentele de mașină sau impactul cu solul, atunci când genunchiul este flectat.

Ce este ligamentul încrucișat posterior?

Articulația genunchiului este formată din trei oase: femurul, tibia și rotula (patela). Rotula este dispusă în fața articulației si are rol protector. Oasele sunt interconectate prin ligamente. Există patru ligamente principale în genunchi. Acestea acționează ca sfori puternice care țin oasele în contact și stabilizează genunchiul.

 • Ligamentele colaterale – Sunt situate pe părțile laterale ale genunchiului. Aceste ligamente controlează deplasările laterale la nivelul genunchiului și stabilizează articulația în plan frontal.
 • Ligamentele încrucișate – Sunt situate în interiorul articulației. Se intersectează formând un “X”, ligamentul încrucișat posterior fiind situat posterior. Ligamentele încrucișate controlează stabilitatea antero-posterioară a genunchiului.
 • Ligamentul încrucișat posterior – Previne deplasarea posterioară a tibiei. Este mai rezistent decât ligamentul încrucișat anterior și este mai rar lezat. Ligamentul încrucișat posterior are două părți care se comportă ca o singură structură, având o grosime de aproximativ jumătate din grosimea degetului mic.

Ruptură Ligament încrucișat posterior LIP

Ce sunt leziunile de ligament încrucișat posterior?

Leziunile de ligament încrucișat posterior reprezintă alterarea structurii anatomice normale a ligamentului încrucișat posterior, fiind întâlnite mai rar decât alte leziuni ligamentare de la nivelul genunchiului. Mai mult decât atât, de obicei sunt subtile și mai dificil de evaluat decât alte leziuni ligamentare. Cel mai adesea, leziunile de ligament încrucișat posterior apar în asociere cu leziuni ale altor structuri din genunchi: cartilaj articular, alte ligamente, os.

Leziunile de ligament încrucișat posterior sunt clasificate în trei grade. Gradul 3 reprezintă ruptura completă.

Spre deosebire de ruptura de ligament încrucișat anterior (LIA), ruptura de ligament încrucișat posterior (LIP) suferă de obicei leziuni parțiale cu potențial de vindecare spontană. Pacienții care suferă astfel de leziuni, de obicei pot practica din nou sportul fără a avea probleme de stabilitate articulară.

Care sunt cauzele rupturii de ligament încrucișat posterior?

Ligamentul încrucișat posterior se poate rupe în mai multe situații. De obicei este necesară o forță traumatică mare.

 • Impactul anterior direct la nivelul genunchiului (impactul cu tabloul de bord in accidentele de mașină, motocicletă, impactul cu solul atunci când genunchiul este flectat, în timpul practicării sportului)
 • Tensionarea extremă a ligamentului (ca în pivotare sau hiperextensie)
 • Un pas greșit

Simptomele rupturii de ligament încrucișat posterior

Simptomele tipice ale rupturii de ligament încrucișat posterior sunt:

 • Durere cu inflamație care apar constant și rapid după ruptură
 • Inflamație care poate rigidiza genunchiul și poate provoca mersul șchiopătat
 • Mersul dificil
 • Genunchiul este instabil, poate “fugi”

Tratamentul rupturii de ligament încrucișat posterior

Spre deosebire de ligamentul încrucișat anterior, un ligament încrucișat posterior suferă de obicei rupturi parțiale cu potențial de vindecare. Dacă totuși pacientul se prezintă cu ruptura de ligament încrucișat posterior și instabilitate cronică articulară, este indicat tratamentul chirurgical. Astfel, există tratament conservator și tratament chirurgical.

Tratamentul conservator al rupturii de ligament încrucișat posterior

Dacă leziunea este recentă, este posibilă vindecarea fără operație. Medicul ortoped poate recomanda variante terapeutice simple, nechirurgicale.

Protocolul R.I.C.E. (Rest, Ice, Compression, Elevation):

 • Repaus fizic: activitatea care a cauzat leziunea trebuie întreruptă. Medicul ortoped poate recomanda folosirea unei cârje pentru a evita încărcarea membrului afectat.
 • Gheață: masaj folosind pungi cu gheață timp de 20 de minute, de câteva ori pe zi, dar care nu se aplică direct pe piele.
 • Compresie: bandaj elastic care previne inflamația suplimentară.
 • Ridicarea membrului afectat deasupra nivelului inimii, tot pentru reducerea inflamației.

Imobilizarea – Medicul ortoped poate recomanda purtarea unei atele gipsate care să imobilizeze genunchiul. Tot pentru protecția genunchiului se poate interzice sprijinul podal pe piciorul afectat, prin folosirea cârjelor.

Fizioterapia – Pe măsură ce inflamația cedează, pacientul începe un program de recuperare ce constă in exerciții specifice (kinetoterapie) destinate tonifierii musculaturii. Tonifierea mușchilor anteriori ai coapsei (cvadriceps) s-a dovedit a fi un factor esențial pentru o recuperare de succes.

Tratamentul chirurgical al rupturii de ligament încrucișat posterior

Medicul ortoped poate recomanda intervenția chirurgicală atunci când există leziuni combinate (Ex.: rupturi ligamentare multiple, inclusiv de ligament încrucișat posterior), sau când pacientul se prezintă cu instabilitate cronică (îndelungată) datorată rupturii de ligament încrucișat posterior.

Pentru că sutura capetelor ligamentare rupte nu duce la vindecare, ligamentul încrucișat posterior rupt, trebuie reconstruit. Chirurgul ortoped va înlocui ligamentul rupt cu o grefă de țesut. Grefa reprezintă o matrice care va fi populată cu celule și se va transforma într-un nou ligament.

Grefa poate fi obținută din mai multe surse. Studiile au arătat că cea mai buna sursă pentru grefare o reprezintă tendoanele mușchilor semitendinos și gracilis.

Operația se desfășoară sub control artroscopic, folosind incizii mici. Operația artroscopică este mult mai puțin invazivă decât operația deschisă. Beneficiile sunt reprezentate de: durere diminuată, spitalizare diminuată, timp mai rapid de recuperare.

Datorită procesului lent de integrare a grefei, pacientul își poate relua activitatea sportivă după aproximativ 6 luni.

Kinetoterapie Fizioterapie Masaj la Domiciliu

leziune ruptura de ligament încrucișat posterior lip

TRATAMENT RUPTURĂ / LEZIUNE DE LIGAMENT ÎNCRUCIȘAT POSTERIOR LA DOMICILIU ÎN BUCUREȘTI PRIN KINETOTERAPIE, FIZIOTERAPIE, MASAJ ȘI TERAPII ALTERNATIVE

leziune ruptura de ligament încrucișat posterior lip