Terapie Manuală Mulligan Concept Mulligan

Conceptul de terapie manuală Mulligan este un complex de metode de evaluare, diagnostic și tratament pentru dureri articulare și disfuncții musculo-scheletale. Acesta reprezintă un concept relativ nou și este susținut de evidente clinice și științifice. 

Tratamentul Mulligan are la bază tehnici simple și eficiente de mobilizări articulare pasive, induse de către terapeut, combinate cu mișcări active, executate de către pacient. Tehnica a fost dezvoltată de către Brian Mulligan. Acest concept de mobilizare cu mișcare a devenit un tratament popular pentru leziunile musculo-scheletice cu impact asupra durerii, reducerii inflamației și inducerea relaxării. 

Principiul de bază este Mobilizare cu Mișcare iar tehnicile terapiei manuale Mulligan cuprind:

terapie manuală mulligan
  • NAGS (natural apophyseal glides), care presupune mobilizarea apofizelor vertebrale. Aceste manevre terapeutice, oferă terapeutului oportunitatea de a evalua cât și.de a trata pacientul într-un lanț kinetic închis prin aplicarea mobilizărilor articulare acolo unde pacientul simte în mod regulat simptomele.
  • SNAGS (sustained natural apophyseal glide), care presupune o mobilizare susținută a apofizelor vertebrale. Manevrele presupun atât mobilizările apofizelor vertebrale cât și mișcările fiziologice active din partea pacientului.
  • SMWAMS (spinal mobilization with arm movements) care presupune mobilizarea coloanei vertebrale asociată cu mișcarea brațelor. 

Totul începe cu o evaluare și în funcție de semnele care apar, terapeutul va recomanda un protocol de recuperare conținând tehnicile Mulligan. Pentru a plicarea acestei tehnici, este esențial să.nu apară durere atât la momentul în care se execută mobilizarea susținută (repoziționarea componentei articulare), cât și.în timpul mișcărilor ce vor avea loc. Îmbunătățirea funcțiilor trebuie să apară imediat și efectul trebuie să fie de lungă durată. În situația în care aceste efecte nu sunt obținute, tehnica nu este indicată ca parte a protocolului de recuperare.

În primă instanță, această metodă a fost folosită la nivelul coloanei cervicale, însă, cu timpul, s-a dezvoltat foarte rapid și eficient cu aplicabilitate pe toate ariile coloanei vertebrale până la cele mai periferice articulații.

Principii de aplicare Mulligan

terapie manuală mulligan
  • Kinetoterapeutul trebuie să identifice semnele precum pierderea în amplitudine a mișcărilor articulare, durerea asociată cu mișcare sau durerea asociată cu activități funcționale specifice în timpul evaluării;
  • Se aplică accesoriul de mobilizare articulară (perpendicular sau paralel cu planul articulației), accesoriul (cureaua Mulligan) alunecă, trage componenta articulară în poziția dorită fără să producă durere;
  • Kinetoterapeutul trebuie să acorde atenție sporită pacientului pentru a.se asigura că nu apare durerea în timpul mobilizărilor;
  • În timp ce accesoriul (cureaua Mulligan) este menținut în tensiune, se solicită pacientului să execute mișcare din articulația mobilizată, în direcția restricționată, pentru a verifica dacă semnele inițiale s-au îmbunătățit. Scopul este de.a executa mișcări fără apariția durerilor din stadiul inițial.
  • În cazul în care durerea încă este prezentă, aceasta indică faptul că terapeutul fie nu.a găsit direcția corectă, fie trebuie accentuat gradul de mobilizare, fie nu este depistată aria potrivită (segment al coloanei vertebrale) sau tehnica nu este recomandată ca indicație de recuperare.
  • În momentul în care durerea este depistată corect și unghiul de mobilizare setat, mișcările se repetă de aproximativ 10 ori în câte 3-4 seturi. 
  • Treptat, terapeutul revine în poziția în care durerea era prezentă, reducând asistența acordată pacientului până la momentul în care pacientul este în măsură să execute mișcarea activă, fără durere.

Când este recomandată Terapia Manuală Mulligan?

Aplicarea acestui concept este recomandată în durerea non-inflamatorie, durerea acută survenită în urma unei accidentări, pierderea amplitudinii mișcărilor articulare în urma unor probleme articulare (artrita, artroza), în urma intervențiilor chirurgicale la nivelul coloanei vertebrale, în dureri de.cap și amețeală cauzate de probleme cervicale, în entorsa de gleznă, epicondilita laterală (cot de tenismen), umăr dureros cu restricția mișcării de flexie sau abducție, cât și.în alte afecțiuni care restricționează mișcarea firească a articulației.

  • refacere și recuperare medicală postoperatorie a coloanei vertebrale;
  • eliminarea durerilor de la nivelul articulațiilor, cu excepția celor provenite din inflamații acute;
  • revenirea la o viață normală în urma unor accidente, eliminarea durerilor posttraumatice;
  • redarea amplitudinii de mișcare a articulațiilor, reduse în urma afecțiunilor articulare de genul artritelor, artrozelor;
  • entorse și afecțiuni la glezne, umeri, coate și în general orice vă limitează în.a avea o mișcare și amplitudine firească a articulației;
  • dacă aveți dureri de cap și stări de amețeală generate de afecțiunile cervicale, atunci terapia Mulligan este ceea ce vă trebuie.

mulligan terapie manuală conceptul mulligan

VIDEO

mulligan terapie manuală conceptul mulligan