Fractura de omoplat (scapulă)

Scapula (omoplatul) este un os de formă triunghiulară localizat în partea postero-superioară a toracelui. Fracturile scapulei sunt rare reprezentând mai puţin de 1% din totalul fracturilor. Elementele care contribuie la această frecvenţă redusă sunt: forma plată a osului, învelişul muscular bine reprezentat şi marea sa mobilitate pe torace. Cu alte cuvinte ea „fuge” de traumatisme. Scapula este ataşată de claviculă prin intermediul ligamentelor coraco-claviculare şi se articulează cu humerusul la nivelul articulaţiei gleno-humerale. 

Mecanism de producere pentru fractura de scapulă

Cel mai frecvent este direct prin acţiunea unui agent contondent asupra scapulei, când se produc fracturi mai ales ale corpului şi când se pot asocia chiar fracturi ale arcurilor costale.

Mai rar mecanismul de producere este indirect prin contracţii musculare violente când se produc smulgeri ale unghiului supero-intern de către muşchiul ridicător al scapulei sau ale unghiului inferior prin contracţia muşchiului rotund mare. Alteori fracturile scapulei sunt componentele unui politraumatism când pot fi omise sau neglijate în faţa gravităţii altor leziuni.

Clasificare fracturi scapulă

fractura scapula omoplat fractură scapulă

Diagnostic pentru fractura de scapulă

Diagnosticul oricărui tip de fractură se bazează pe trei piloni principali: anamneză (necesară.pentru depistarea mecanismului de producere al fracturii, dar şi comorbidităţile pacientului), examen clinic şi investigaţii imagistice. Primii doi paşi sunt primordiali şi vor îndruma medicul spre o ipoteză de diagnostic, iar investigaţiile vor ajuta la punerea unui diagnostic de certitudine. Examenul fizic al pacientului cu fractură de omoplat va decela la inspecţie tumefacţie, echimoze, iar la palpare netransmisibilitatea mişcărilor, întreruperea continuităţii osoase şi crepitaţiile osoase. 

Investigaţiile imagistice constau în radiografii, necesar a fi realizate în trei incidenţe (antero-posterioară, laterală şi axilară) şi în computer.tomograf pentru fracturile intra-articulare, cu deplasări sau atunci când se consideră necesară reconstrucţia 3D a omoplatului. Dacă se suspicionează leziuni ale părţilor moi se recomandă RMN.

Kinetoterapie Fizioterapie Masaj la Domiciliu

fractura scapula omoplat fractură scapulă

TRATAMENT FRACTURĂ SCAPULĂ (OMOPLAT) LA DOMICILIU ÎN BUCUREȘTI PRIN KINETOTERAPIE, FIZIOTERAPIE, MASAJ ȘI TERAPII ALTERNATIVE

fractura scapula omoplat fractură scapulă