Magnetodiaflux, magnetoterapia, sau terapia cu magneți, reprezintă o metodă alternativă de tratament a unor afecțiuni inflamatorii (dureri articulare, reumatism etc.) și.de reducere a durerii asociate, prin acțiunea unui câmp magnetic pulsatil sau static asupra diferitelor părți ale corpului.
Terapia cu magneți are o istorie îndelungată în medicină. Documente istorice descriu astfel de tratamente realizate, în urmă cu peste 2000 de ani, de către medici chinezi. În Europa secolului al XVI-lea, Paracelsus a folosit magneți pentru a trata o varietate de afecțiuni precum, epilepsia și diareea. Două secole mai târziu, Mesmer a devenit faimos pentru tratarea diferitelor tulburări cu ajutorul magneților.
În deceniile de mijloc ale secolului al XX-lea, oamenii de știință din diferite părți ale lumii au început să efectueze studii asupra utilizării terapeutice a magneților. Din anii 1940, magneții au devenit din ce în.ce mai populari în Japonia. Yoshio Manaka, unul dintre cei mai influenți acupuncturiști niponi ai secolului al XX-lea, a folosit în terapia sa magneți împreună cu acupunctura. Magnetoterapia a devenit, de asemenea, în Japonia, o tehnică frecvent utilizată de către pacienți la ei acasă. De exemplu, un plasture special care conține un mic magnet a devenit foarte popular pentru tratarea durerilor, în special în rândul persoanelor în vârstă. Suporturile magnetice pentru saltele, brățările și colierele au devenit de asemenea populare. În anii 1970, atât magneți și aparatele electromagnetice au devenit populare printre sportivii din mai multe țări pentru tratarea rănilor legate de sport.
Astfel, magnetoterapia a intrat în atenția publicului din Statele Unite, fiind promovată de jucători de golf și tenis, care o utilizează în tratamentul leziunilor. Suporturile magnetice pentru genunchi, umăr și gleznă, precum și saltelele, sunt disponibile pe scară largă, ajutând în ameliorarea stării de sănătate a utilizatorilor.
Ce înseamnă magnetodiaflux?
Este o procedură care folosește câmpuri electromagnetice generate de curenți de joasă frecvență (50 sau 100 Hz). De asemenea, utilizează efectele terapeutice ale câmpului magnetic în aplicații generale sau locale asupra țesuturilor, care are drept scop scăderea procesului inflamator articular și abarticular, scăderea contracturii musculare antalgice și creșterea pragului cortical la durere.
Câmpul magnetic uniform este realizat de o bobină circulară, mare, înăuntrul căreia este așezat pacientul. Mai nou există și posibilitatea creării unui câmp magnetic mai mic, folosit doar pentru anumite regiuni, de exemplu, strict pentru regiunea cervicală.
Cum acționează magnetoterapia în corp?
Diferite studii in vitro și pe modele animale au demonstrat capacitatea câmpurilor magnetice neionizante de.a avea un rol important în diferite forme de cancer. În plus, aceste studii au mai arătat că magnetoterapia este o formă relativ sigură de tratament, câmpurile magnetice acționând selectiv asupra țesuturilor bolnave.
Testele clinice au demonstrat că terapia cu magneți are, într-adevăr, efectul de reducere a senzației dureroase. Magneții penetrează adânc țesuturile și creează un câmp magnetic care energizează, alcalinizează și oxigenizează, îmbunătățind funcția sistemului imunitar și capacitățile de vindecare ale organismului.
Polaritățile magnetice pozitive și negative au efecte diferite asupra sistemelor biologice. Magneții pot fi utilizați în terapia antitumorală, datorită capacității de stopare a dezvoltării celulelor canceroase. De asemenea, studiile au arătat că terapia poate fi utilizată și în tratamentul artritei, glaucomului, infertilității și a bolilor legate de îmbătrânire. Se pare că câmpurile magnetice negative au.un efect benefic asupra organismelor vii, în timp ce câmpurile magnetice pozitive au un efect dăunător.
Valoarea biologică a oxigenului este mărită sub influența unui câmp electromagnetic negativ, acesta determinând atragerea oxigenului din sânge în celula, sub influența ADN-ului încărcat negativ. Câmpul electromagnetic negativ nu afectează în niciun fel echilibrul pH, menținând balanța alcalină care, la rândul ei, stimulează prezența unei cantități mai mari de oxigen în corp.
Teoretic, câmpurile magnetice statice (CMS) pot modifica fluxul ionic, potențialul membranar, configurația membranei, activitatea pompei de ioni, sau eliberarea neurotransmițătorilor.
Majoritatea fenomenelor biologice asociate cu CMS pot fi cauzate de schimbările calciului celular. Se observă că un CMS de 1.000-4.000 G modifică structura proteinelor și.a enzimelor și cinetica reacțiilor care implică radicalii liberi. După aplicarea CSM, au fost observate reducerea potențialului de acțiune a neuronilor din studiile experimentale și modificările permeabilității în veziculele lipozomilor sintetici.
Forme de aplicare magnetoterapie
Există două forme de aplicare a terapiei cu câmp magnetic:
Forma de aplicare continuă
Este folosită pentru efectul sedativ. Este cu precădere indicată în nevrozele anxioase. Acestea sunt tulburări psihice pe care le pot avea persoanele care nu.au boli psihice și care apar ca răspuns la un stres important din viața lor. Magnetoterapia continuă mai este folosită cu succes și în anumite modificări care sunt considerate fiziologice la anumite vârste dar care pot deveni supărătoare. Astfel, femeile la menopauză și adolescenții care au tulburări neurovegetative beneficiază mult de.pe urma acestei forme de fizioterapie. Magnetoterapia doar pentru regiunea cervicală se face de asemenea pentru efectul sedativ pe care îl are de exemplu, asupra musculaturii tensionate din această regiune.
Forma de aplicare întreruptă, ritmic sau fără nici-un ritm
Forma de aplicare întreruptă, de oricare tip ar fi, are un efect clar de stimulare generală. Din acest motiv este folosită pentru persoanele care suferă de stări depresive prelungite sau la aceia care au hipotensiune arterială cu manifestări clinice supărătoare: amețeli, dureri de cap intense, stare de leșin și leșin frecvente. În acest sens, este necesar să.fac o precizare importantă: hipotensiunea care nu este însoțită de manifestările descrise, nu reprezintă o afecțiune și.nu se asociază cu nici-un risc pentru sănătate și astfel, nu trebuie tratată în nici-un fel.
În ce constă tratamentul prin magnetodiaflux?
Magneții metalici se aplică pe piele sau aproape de piele, fie direct, fie sub formă de brățări, coliere, centuri sau sub forma unor pachete care se aplică în zona cu probleme. Se pot folosi de asemenea perne, saltele sau pături. Centurile magnetice conțin mai mulți magneți și sunt disponibile pentru toate zonele corpului (spate, mâini, coate, încheieturi, picioare). În cazul durerilor de cap sunt indicate colierele, cerceii și coronițele magnetice. Unii producători de magneți recomandă aplicarea acestora direct pe locul care doare, în timp ce alții consideră că.e mai eficient să se aplice pachetele cu magneți pe punctele de acupunctură.
În general se practică două tipuri diferite de aplicare a terapiei magnetice:
Expunerea corpului doar la polul negativ și expunerea la ambii poli ai magnetului. Durata tratamentului este foarte importantă, cu cât magnetul este aplicat o perioadă mai lungă de timp, cu atât se.va vindeca mai repede. Uneori este recomandată aplicarea magneților pe durata a.24 de ore, însă timpul de expunere la magneți variază în funcție de intensitatea și persistența simptomelor. Pentru tratarea depresiei se folosește „stimularea magnetică transcraniană” (TMS), o metodă mult mai evoluată de stimulare a zonelor creierului responsabile de dispoziție față de cea folosită de călugării tibetani depresivi, care în timpul meditației țin în mână magneți care să.le intensifice starea de calm. TMS constă în aplicarea unui set de fire la nivelul capului, mai exact în zona frontală, pentru că este partea creierului responsabilă de dispoziție. Prin energie electrică este activată această zonă a creierului, ceea ce se presupune că duce la reducerea depresiei.
Efecte magnetodiaflux
magnetodiaflux magnetoterapie
- Efectul analgezic al terapiei magnetice este rezultatul diferitelor efecte biologic ducând la crearea de antiinflamatoare naturale, produse în țesutul organismului uman.
- Terapia magnetică relaxează mușchii, îmbunătățește circulația sanguină localizată, relaxând astfel mușchii din jurul vaselor de sânge care, la rândul lor se dilată.
- Eliberarea endorfinelor acționează prin eliminarea durerii
- Hiperemia și creșterea fluxului sanguin contribuie la efectul antiinflamator.
Efectul câmpului magnetic asupra organismului uman este foarte complex, având efecte asupra schimburilor de substanțe între celule, implicit asupra metabolismului, de asemenea efecte endocrine şi asupra sistemului nervos vegetativ.
Efecte bune în stres şi oboseală cronică şi recuperare medicală ortopedică (ex. status post fracturi).
Sub acţiunea câmpului magnetic se produc efecte favorabile care conduc la accelerarea proceselor de reparaţie în cicatrizarea plăgilor, calusarea fracturilor, vindecarea necrozelor şi rănilor, indiferent de etiologie.
Indicații magnetodiaflux
magnetodiaflux magnetoterapie
- Afecțiuni reumatismale – reumatism cronic degenerativ (poliartroze, spondiloze, gonartroză sau coxartroză), reumatism abarticular (tendinite, tenosinovite, bursite, miozite, fibrozite), reumatism inflamator cronic (poliartrită reumatoida, spondilită anchilozantă, sindromul Reiter, artrita psoriazică, artropatiile enteropatice)
- Sechele posttraumatice – plăgi, contuzii, hematoame musculare, entorse, stări după rupturi musculotendionoase, sechele postfracturi membre, consolidarea fracturilor (s-a dovedit clinic, în urma multor cercetări, că magnetodiafluxul crește cu 18% depunerea calciului în os.și determină consolidarea fracturilor mai repede decât în mod obișnuit)
- Afecțiuni neuropsihice – nevroze și distonii neurovegetative, afecțiuni organice ale sistemului nervos (sindrom spastic, hemiplegii, Parkinson, paraplegii, sindroame excitomotoare, infirmitate motorie)
- Afecțiuni cardiovasculare – bolile vasculare periferice funcționale (sindrom Raynaud, acrocianoza), bolile vasculare periferice organice (trombangeită obliterantă, ateroscleroză obliterantă și arteriopatia), ateroscleroză cerebrală, hipertensiunea arterială
- Afecțiuni respiratorii – astmul bronșic, bronșită cronică astmatiformă, traheobronșită spastică, astmul nevrotic
- Afecțiuni digestive – ulcer gastroduodenal, gastrite cronice, enterocolopatia cronică nespecifică, sindrom de colon iritabil, dischinezii biliare
- Afecțiuni endocrine – diabet zaharat în formele insulino-independente
- Afecțiuni ginecologice – dismenoreea funcțională, tulburări menstruale funcționale (hipermenoreea, menometroragia funcțională, hipo sau oligomenoreea), metroanexite cronice nespecifice, cervicite cronice nespecifice, tulburările de menopauză și perimenopauză.
Contraindicații magnetodiaflux
magnetodiaflux magnetoterapie
- Pacienți dotați cu stimulator cardiac.
- Utilizarea terapiei magnetice la pacienții cu tumori nu este recomandată tocmai datorită capacității terapiei de a accelera acțiunile trofice. În practică, în toate patologiile tumorale nu.se recomandă aplicarea electroterapiei.
- Produsele magnetice nu sunt recomandate pentru utilizare în timpul sarcinii, în ciuda faptului că nu.au fost încă efectuate studii clare privind riscurile.
- Ca precauție suplimentară și având în vedere faptul că fiecare dispozitiv are caracteristici de putere și frecvență foarte diferite, acestea trebuie adaptate fiecărui pacient în parte, acordând o atenție deosebită efectelor secundare, evitând astfel rularea riscurilor inutile.
terapie magnetodiaflux magnetoterapie
terapie magnetodiaflux magnetoterapie