Artrita psoriazică - ce este, cauze, diagnostic, semne, simptome, investigatii, tratament, evolutie, prognostic, fizioterapie, recuperare, alimentatie

Artrita psoriazică este o boală inflamatorie articulară care apare la pacienții cu psoriazis (până la 30% dintre aceștia), fiind o boală de tip autoimun în care sistemul imun dereglat atacă structurile proprii, în principal pielea și articulațiile. Artrita psoriazică face parte din grupul de boli numit spondilartrite din care mai fac parte spondilita anchilozantă, artrita reactivă, bolile inflamatorii intestinale, având în comun cu acestea o anumită componentă genetică și anumite manifestări clinice.

Psoriazisul este o afecțiune a pielii caracterizată prin descuamare și edematiere. Este cauzată de o disfuncție a sistemului imunitar. Similar altor artrite, artrita psoriazică determină inflamarea articulațiilor, dar poate afecta și alte părți ale corpului.

Cauze pentru artrita psoriazică

Studiile au arătat că persoanele cu anumiți factori de risc dezvoltă mai frecvent artrita psoriazică:

  • istoric familial de artrită psoriazică
  • anumiți factori genetici
  • HIV/SIDA
  • alte infecții
  • traumatisme.

Istoricul familial: aproximativ 40% dintre persoanele cu artrită psoriazică au și un membru al familiei cu psoriazis.

Factorii genetici: s-au identificat anumite gene care cresc riscul unei persoane de a face boala, de exemplu variații ale genei HLA-B (27). Această genă este întâlnită la peste 70% dintre bolnavi.

HIV/SIDA: persoanele cu această imunodeficiență prezintă un risc crescut de a face boala, de altfel artrita psoriazică este primul semn al infecției HIV.

Alte infecții: cercetătorii cred că în declanșarea afecțiunii ar putea avea un rol și anumite bacterii sau virusuri, teorie nedovedită încă.

Traumatismele pielii sunt legate de artrita psoriazică, acesta se numește fenomenul Koebner.

Factori de risc pentru artrita psoriazică

Mai mulți factori pot crește riscul de artrită psoriazică, inclusiv psoriazis. Persoanele care suferă de leziuni ale psoriazisului pe unghii sunt deosebit de susceptibile de a dezvolta artrita psoriazică. Mulți oameni cu artrită psoriazică au un părinte sau un frate cu această boală. Deși oricine poate dezvolta artrita psoriazică, apare cel mai adesea la adulți cu vârsta cuprinsă între 30 și 50 de ani. Au fost observate multe corelații între condițiile de mediu și artrita psoriazică, dar mecanismele exacte nu sunt cunoscute. Mai jos sunt câteva dintre corelațiile raportate. Rețineți că, deși acești factori au fost observați în studiile de cercetare ale persoanelor cu artrită psoriazică, acestea nu pot fi cauzale: infecții streptococice, HIV, consumul de droguri, stres emoțional, traumatismul articular, utilizarea steroizilor, sarcina, traumatisme cutanate (fenomen Koebner).

Obezitatea – Persoanele cu artrită psoriazică au o prevalență crescută a obezității comparativ cu populația generală. Studiile în curs de desfășurare investighează mecanismele metabolice implicate. O revizuire din 2012 a arătat că tinerii care suferă de supraponderabilitate, prezintă un risc de trei ori mai mare de a dezvolta artrită psoriazică. Pentru fiecare creștere a indicelui de masă corporală (IMC), riscul de artrită psoriazică a crescut cu 5,3%. 

Variații genetice – Variația genetică în psoriazis și artrita psoriazică este un subiect de cercetare în curs de desfășurare. S-a constatat că psoriazisul și artrita psoriazică au gene diferite. Acest lucru poate explica de ce doar unii oameni cu psoriazis dezvoltă artrită psoriazică.

Imunologie – Rolul imunologiei în artrita psoriazică și psoriazis devine din ce în ce mai bine înțeles. Artrita psoriazică se crede că rezultă atunci când sistemul imunitar al corpului dumneavoastră este declanșat să atace în mod eronat articulațiile sănătoase. Mecanismul pentru acest lucru nu este complet cunoscut.

Simptome artrită psoriazică

Durerea, umflarea și rigiditatea asociate cu artrita psoriazică pot afecta orice articulație în organism, dar afectează adesea mâinile, picioarele, genunchii, gâtul, coloana vertebrală și coatele. Severitatea afecțiunii poate varia considerabil de la o persoană la alta. Unele persoane pot avea probleme severe care afectează multe articulații, în timp ce altele pot observa doar simptome ușoare într-una sau 2 articulații.

Pot apărea momente când simptomele se îmbunătățesc (cunoscute sub numele de remisiune) și perioade în care acestea se înrăutățesc (cunoscute sub numele de erupții cutanate sau recidive). Recidivele pot fi foarte dificil de prezis, dar pot fi adesea ameliorate cu medicamente atunci când apar.

Artrita psoriazică poate afecta articulațiile pe o singură parte sau pe ambele părți ale corpului. Semnele și simptomele artritei psoriazice adesea se aseamănă cu cele ale artritei reumatoide. Ambele boli provoacă durere și umflare în articulații.

Cu toate acestea, artrita psoriazică are o probabilitate mai mare de a provoca:

  • Umflarea degetelor de la mâini și degetelor de la picioare – De asemenea, puteți dezvolta umflături și deformări la nivelul mâinilor și picioarelor înainte de a avea simptome semnificative la nivelul articulațiilor. 
  • Durerea picioarelor – Artrita psoriazică poate provoca, de asemenea, dureri la punctele unde tendoanele și ligamentele se atașează de oase, în special în spatele călcâiului (tendonul lui Ahile) sau în talpa piciorului (fasciita plantară). 
  • Dureri de spate în regiunea sacro-lombară – Unii oameni dezvoltă o afecțiune numită spondilită ca rezultat al artritei psoriazice. Spondilita determină în principal inflamația articulațiilor dintre vertebrele coloanei, și în articulațiile dintre coloana vertebrală și pelvis (sacroiliita).

Unele simptome generale includ: oboseală, rigiditate, umflare sau sensibilitate la nivelul articulațiilor, inflamația sau sensibilitatea tendonului (entezita), umflarea degetelor (dactilita), durere la nivelul piciorului în călcâi sau în talpă, unghii pătate sau separate (distrofia unghiilor), roșeață și inflamație a ochilor (uveita), gama redusă de mișcare, inflamație dureroasă la nivelul gâtului, inflamația vertebrelor (spondilita), inflamația articulațiilor sacroiliace.

Tipuri de artrită psoriazică

artrita psoriazică

Artrita asimetrică

Artrita psoriazică oligoarticulară asimetrică afectează aproximativ o treime dintre persoanele cu artrită psoriazică. Artrita asimetrică implică de obicei una până la trei articulații în organism, mari sau mici, cum ar fi genunchiul, șoldul sau unul sau mai multe degete. Artrita psoriazică asimetrică nu afectează perechile potrivite de articulații pe părțile opuse ale corpului. Deși acest tip poate afecta orice parte a corpului, impactul nu implică de obicei mai mult de patru sau cinci articulații.

Artrita simetrică

Artrita simetrică afectează aceleași articulații, de obicei în mai multe perechi, pe părțile opuse ale corpului. Artrita simetrică psoriazică poate duce la dizabilități, provocând grade diferite de boală progresivă, distructivă, și pierderea funcției la 50% dintre persoanele cu acest tip de artrită. Artrita simetrică psoriazică seamănă cu artrita reumatoidă. De obicei, afectează cinci sau mai multe articulații care pot fi în orice zonă a corpului.

Artrita interfalangiană distală

Artrita psoriazică interfalangiană distală implică în primul rând articulațiile mici ale degetelor de la mâini și picioare, cele mai apropiate de unghii. Artrita interfalangiană distală este uneori confundată cu artroza, o boală cronică care determină deteriorarea cartilajului și a osului articular, precum și a pintenilor osoși la nivelul articulațiilor. Aproximativ 20% dintre cazurile de artrită psoriazică implică articulațiile distale interfalangiene ale corpului. Deoarece aceste articulații sunt cele mai apropiate de unghii, simptomele pot include modificări ale unghiilor, cum ar fi apariția petelor, ruperea sau separarea de patul unghial.

Artrita cu spondilită

Spondilita afectează coloana vertebrală și poate provoca inflamații și rigiditate la nivelul gâtului, spatelui inferior, vertebrelor sau regiunii sacroiliace (zona pelviană), ceea ce face dificilă mișcarea. Spondilita poate, de asemenea, să atace țesutul conjunctiv, cum ar fi ligamentele, sau să provoace boli artritice în articulațiile brațelor, șoldurilor sau picioarelor.

Artrita mutilantă

Artrita mutilantă este o formă severă, deformantă și distructivă a artritei psoriazice, care afectează în primul rând articulațiile mici ale degetelor de la mâini și degetelor de la picioare, cele mai apropiate de unghii. Aceasta duce la pierderea funcției articulațiilor implicate. De asemenea, este frecvent asociată cu dureri de spate inferior și gât. Din fericire, acest tip de artrită psoriazică este rară.

Diagnostic artrită psoriazică

Nu există un test specific pentru a diagnostica artrita psoriazică, dar anumite condiții din viața pacientului pot fi considerate suspecte:

  • simptomele curente
  • alte boli, incluzând psoriazisul
  • medicația curentă
  • istoric familial pozitiv pentru afecțiune.

După un examen fizic efectuat de medic în care vor fi remarcate eventualele semne ale artritei, se apelează la următoarele teste:

  • Radiografia poate ajuta la identificarea modificărilor în articulațiile care apar în artrita psoriazică, dar nu și în alte condiții artritice. RMN produce imagini foarte detaliate ale țesuturilor tari și moi din corpul dumneavoastră. Acest tip de test de imagistică poate fi folosit pentru a verifica dacă există probleme cu tendoanele și ligamentele din picioare și spatele inferior.
  • Teste de sânge – HLA-B27 pozitiv, factor reumatoid și ac antinucleari negativi, VSH crescut
  • Alte teste – biopsie articulară.

Diagnostic diferențial:

  • artrita reumatoidă
  • guta – artrita gutoasă
  • artrita gonococică
  • spondilita anchilopoetică
  • ciuperca unghiilor
  • artrita reactivă

Tratament artrită psoriazică

Artrita psoriazică nu se vindecă, așadar se utilizează o multitudine de metode pentru a încerca controlul simptomelor. Scopurile acestora sunt:

  • reducerea durerii și a tumefacției
  • reducerea inflamației
  • încetinirea distrucțiilor articulare
  • îmbunătățirea calității vieții bolnavilor

Tratamentele pentru artrita psoriazică includ o combinație între schimbarea stilului de viață, medicație și monitorizare și îngrijire permanentă.

Schimbarea stilului de viață 

Include anumite activități care dau bolnavului o atitudine pozitivă:

  • Kinetoterapie – pentru a întări mușchii și a prezerva flexibilitatea articulațiilor;
  • Fizioterapia are ca scop să mențină sau să îmbunătățească condiția articulațiilor, a tendoanelor și a mușchilor, și să asigure o postură corectă;
  • Reducerea stresului, fizic și psihic;
  • Dietă sănătoasă, reducerea greutății corporale, dacă este necesar;
  • Un climat fără variații ale temperaturii.

Medicația 

Poate fi folosită pentru a reduce durerea sau scăderea inflamației. Clasele de medicamente folosite sunt:

Analgezicele – AINS: aspirina, diclofenac, ibuprofen, indometacin, ketoprofen, meloxicam, sulindac.

Corticosteroizi: prednison, metilprednison.

DMARDs: mehotrexat, azatioprina, cyclosporina, leflunomide (Arava), sulfasalazina.

Cea mai nouă clasă de droguri sunt modulatorii răspunsului biologic, aceștia blochează sistemul imun: etanercept, infliximab, adalimumab.

Monitorizarea continuă a pacienților 

Monitorizarea continuă a pacienților cu artrită psoriazică este necesară pentru a preveni efectele adverse ale tratamentului și complicațiile afecțiunii, de exemplu osteoporoza: suplimentarea dietei cu Ca, vitamina D, terapie hormonală. Pentru ca boala să fie ținută cu succes sub control este nevoie de o echipă de specialiști: oftalmolog, dermatolog, reumatolog.

Kinetoterapie Fizioterapie Masaj la Domiciliu

artrita psoriazică

TRATAMENT ARTRITĂ PSORIAZICĂ LA DOMICILIU ÎN BUCUREȘTI PRIN KINETOTERAPIE, FIZIOTERAPIE, MASAJ ȘI TERAPII ALTERNATIVE

artrita psoriazică