Tratamentul cu infiltrații intra sau periarticulare reprezintă un remediu rapid împotriva durerii și lipsei de mobilitate. De cele mai multe ori infiltrațiile fac parte dintr-un plan de tratament mult mai complex.
Termenul de ,,infiltrație articulară’’ presupune injectarea unei substanțe cu rol terapeutic la nivelul articulației umărului, șoldului sau genunchiului, sau chiar în articulațiile mici, inter-falangiene de exemplu. Se pot infiltra derivate de cortizon (corticosteroizi), soluții vâscoelastice (acid hialuronic) sau soluții biologice (concentrate trombocitare sau plasmă cunoscut sub denumirea de PRP). Alegerea substanței potrivite, doza, momentul și frecvența sunt individualizate pentru fiecare pacient și afecțiunea respectivă.
Infiltrații cu cortizon în umăr
Cunoscute pentru rolul antiinflamator, substanțele care conțin cortizon se infiltrează intraarticular sau periarticular (în țesuturile din jurul articulației) pentru scăderea inflamației. Infiltrația cu corticosteroizi este de obicei indicată atunci când tratamentul medicamentos sau fizioterapia nu mai dau rezultate.
Este un tratament adjuvant terapiei farmacologice și kinetoterapiei, fiind eficientă, sigură și ușor de realizat. Cel mai des, substanța activă trebuie depusă în spațiul subacromial, pentru că acolo se află de obicei inflamația. Infiltrațiile sunt foarte eficiente în tendinitele de biceps sau în artrozele acromio-claviculare, dar trebuie efectuate sub ghidaj ecografic. Foarte rar se injectează intraarticular gleno-humeral, fiind cunoscute efectele negative asupra cartilajului.
La nivelul umărului, următoarele patologii obțin beneficii în urma infiltrației cu cortizon:
- sinovită
- bursită subacromială
- tendinită
- umăr înghețat
- artrită reumatoidă
- osteoartroza umărului
Dacă dozele administrate sunt prea mari sau prea frecvente, crește riscul complicațiilor: infecție sau chiar ruptura tendonului afectat. Daca sunt necesare mai mult de 2 infiltrații într-un interval de un an și suferința persistă, este evident că tratamentul conservator e depășit și trebuie găsit alt remediu.
Soluția de corticosteroid poate fi administrată împreună cu un anestezic local, având dublu rol. În primul rând, scade durerea din timpul procedurii. În al doilea rând, anestezicul local simulează efectul terapeutic dorit pentru câteva minute de la infiltrație, confirmând totodată diagnosticul și corectitudinea procedurii. Efectul cortizonului infiltrat îl resimțiți de obicei după câteva zile. Ulterior infiltrației cu corticosteroizi puteți începe direct proceduri de fiziokinetoterapie, fără limitări specifice.
Infiltrații cu acid hialuronic în umăr
Mișcarea normală în articulații este asigurată de existența unei cantități suficiente de lichid sinovial și a unui cartilaj integru. Lichidul sinovial are rolul de a lubrifia articulația și de a proteja suprafețele articulare, respectiv cartilajul care acoperă osul. Degradarea cartilajului poartă denumirea de artroză, cauză frecventă de durere și limitare a mobilității.
Este recomandată pacienților cu artroză de grad mic până la moderat. Acidul hialuronic este un component natural al lichidului sinovial. Absoarbe șocurile la care este supusă articulația, scade frecarea între cele două suprafețe articulare bolnave și hrănește cartilajul articular. Astfel articulațiile sunt protejate, iar mișcarea este facilitată. Acidul hialuronic poate avea efect limitat în tendinite.
Există numeroase studii, care au demonstrat că vâscosuplimentarea are un efect condroprotectiv (de protejare al cartilajului articular). S-a demonstrat că injectările repetate intra-articulare de acid hialuronic ar putea întârzia progresia procesului de artroză. Studiile au demonstrat că soluțiile vâscoelastice cu greutate moleculară mare au cel mai eficient efect terapeutic. Se pare că acidul hialuronic injectat intra-articular modulează percepția durerii direct prin inhibarea nociceptorilor sau indirect prin legarea de substanța P – un peptidic mic implicat transmiterea durerii.
Infiltrații cu PRP în umăr
Se folosesc pentru tratamentul leziunilor de părți moi și de cartilaj, ajutând organismul să se regenereze mai rapid. Sângele periferic al pacientului este recoltat și centrifugat, urmărind obținerea unui ser bogat în factori de creștere. Se presupune că substanțele selectate prin centrifugare inițiază procesul de vindecare și regenerare tisulară. Se poate folosi pentru tendinite, rupturi de tendon sau chiar de cartilaj (artroză).
În 2021 nu există încă un consens științific sau al societăților profesionale de chirurgia umărului asupra indicației infiltrațiilor cu PRP în rupturile de coafa rotatorilor sau în artroza de umăr. Există studii clinice care recomandă PRP dar multe altele care demonstrează ineficiența acestui tratament.
Tendoanele coafei rotatorilor funcționează asemănător unei curele de transmisie. Dacă este ruptă cureaua de transmisie iar motorul funcționează în turația normală dar cu jena de rigoare, de ce am turna ‚lipici’ sau alte lichide aleatorii? Este imposibilă vindecarea unei rupturi de coafă rotatorie cu ajutorul PRP. De asemenea, orice inflamație de tip subacromial, precum bursita subacromială, are indicație foarte exactă de tratament din care PRP nu face parte.
Infiltrații cu sanakin în umăr
Infiltrațiile cu sanakin sunt o terapie regenerativă inițiate și folosite în Germania de 15 ani, ce constau în recoltarea factorilor de creștere propriilor organismului, multiplicarea lor prin incubare, și reinjectarea în aceeași zona afectată. Durata tratamentului este de 3 ore, efectuându-se 3-5 proceduri, la interval de 1 săptămână. Indicațiile majore sunt: tendinitele cronice (epicondilita, tendinita plantară, achileană, rotuliană) și leziunile de cartilaj articular (artroza). De asemenea are rezultate excelente în tratamentul durerilor articulare și periarticulare.
Sanakin este un ser autolog bogat în citokine (ACRS), derivat din sângele pacientului. Pentru a asigura o tolerabilitate ridicată, această tehnologie evită complet utilizarea oricăror aditivi artificiali. Acest ser special, bogat în citokine autologe, poate activa capacitatea organismului de a se autovindeca, prin producerea de interleucine pozitive și a factorilor de creștere. Acestea sunt cruciale pentru a interveni în cascada durerii, determinând oprirea acesteia și declanșarea ulterioară a procesul de regenerare.
Tratamentul cu sanakin are multe avantaje:
- Este natural și sigur
- Promovează propriile abilități regenerative ale corpului
- Are o tolerabilitate foarte mare
- Este imposibil de supradozat
- Durata terapiei este nelimitată
- Îmbunătățește calitatea vieții
- Este ușor de utilizat
- Poate fi administrat rapid
Indicații pentru infiltrațiile în umăr
Patologiile și afecțiunile umărului au la bază cauze biomecanice. Ortopedul supraspecializat în chirurgia umărului trebuie să vă explice clar lanțul cauzal și strategia terapeutică. Dumneavoastră ca pacient trebuie să înțelegeți scopul tratamentului propus. Infiltrația în umăr are indicații foarte precise iar dacă este nevoie de mai mult de 2 infiltrații, este evident că ori diagnosticul ori tratamentul nu este în regulă și trebuie încercat altceva. De asemenea, este de evitat strategia depășită a infiltrațiilor înseriate, fie ele cu acid hialuronic sau cu PRP.
Există 3 mari indicații pentru infiltrații în articulația glenohumerală:
- Artroza umărului apare tipic la persoane în vârstă sau după traumatisme la persoane tinere. Pacienții prezintă dureri cronice, scăderea amplitudinii mișcărilor și slăbiciuni musculare. Imaginile radiologice nu se corelează totdeauna cu aspectele clinice.
- Capsulita adezivă este o afecțiune care apare în a doua jumătate a vieții și se asociază cu traumatisme sau imobilizări ale umărului datorate durerii. Afectează mai ales femeile și persoanele cu diabet și se însoțesc de tendinite și bursite.
- Artrita reumatoidă este o boală autoimună inflamatorie sistemică care implică inflamația sinovialei umărului.
Diagnosticul patologiei glenohumerale este formulat clinic (durere, scăderea amplitudinii mișcărilor, slăbiciune generalizată și crepitații palpabile la mișcările umărului) și poate fi confirmat radiologic.
Efectele care se obțin cu infiltrațiile intraarticulare
infiltrații umăr infiltratie umar
- Ameliorarea simptomatologiei, chiar dispariția durerii articulare pentru o perioadă variabilă de timp;
- Scăderea sau încetarea administrării de medicamente antiinflamatoare sau antialgice adjuvante;
- Temporizarea unei intervenții chirurgicale (cum ar fi, de exemplu, protezarea șoldului sau a umărului);
- Îmbunătățirea funcției articulare (diminuarea durerii permite reluarea amplitudinii de mișcare);
- Reluarea kinetoterapiei în condiții locale mai bune cu rezultate superioare.
Complicații posibile ale infiltrațiilor intraarticulare
infiltrații umăr infiltratie umar
- Infecția
- Sângerarea la locul de puncție prin înțeparea unei vene superficiale
- Durere la locul infiltrației
- Atrofia țesutului grăsos subtegumentar
- Hiperpigmentarea zonei de puncție
- Reacții vegetative de transpirații, paloare, leșin
- Creștere a nivelului glicemiei (diabetici)
- Reacții alergice
Cum se face o infiltrație intrarticulară în umăr?
infiltrații umăr infiltratie umar
- Pacientul va sta cât mai confortabil, poziționat astfel încât articulația să fie destinsă la maximum.
- Medicul curant, spălat pe mâini și purtând mănuși sterile, va aspira într-o seringă soluția de injectat.
- Se vor folosi două ace, unul pentru aspirat din fiolă și altul pentru puncția propriu-zisă.
- Se va dezinfecta zona articulară cu o soluție aseptică.
- Medicul va introduce acul de la seringă în articulație luând ca reper formațiunile osoase.
Fiind o manevră oarbă, de multe ori la pacienții cu țesut adipos mai dezvoltat se atinge cu acul cartilajul articular, ceea ce poate provoca durere pe moment. Se introduce apoi intraarticular soluția dorită. Pentru a diminua disconfortul local se aspiră și se introduce înainte de soluția terapeutică un anestezic cum este xilina 1%.
Ce nu realizează infiltrațiile intraarticulare?
Acestea pot ameliora, însă nu pot vindeca leziunea de bază. Pacienții trebuie să aibă așteptări realiste de la aceste infiltrații. Nu există soluții miracol. Ele nu înlocuiesc alte indicații terapeutice cum ar fi: scăderea în greutate, gimnastica, evitarea expunerii la frig sau alte forme de tratament medicamentos.
În stadiile avansate de distrugere articulară există uneori o tendința greșită de tergiversare a intervenției chirurgicale persistându-se dincolo de limită cu administrarea de produși intraarticulari. Acest lucru nu va face decât să aducă pacientul în situații depășite chirurgical, cu rezultate operatorii limitate, sub posibilitățile pe care le-ar fi putut obține dacă intervenția chirurgicală s-ar fi făcut mai rapid.
Cât timp durează până acționează aceste infiltrații?
Anestezicul local reduce durerea imediat, uneori chiar poate produce amorțeli, care pot dura 4-6 ore. Infiltrațiile au nevoie de cel puțin 24 de ore pentru acțiune. Între aceste două intervale pacientul poate experimenta o exacerbare a durerii, dar care cedează de obicei la antiinflamatorii și antialgice simple. Numărul de infiltrații pe care le puteți primi într-un an, în general, este limitat din cauza potențialelor efecte adverse. Efectele secundare sunt foarte puțin probabile: infecție, modificări ale culorii tegumentelor, modificări ale stării psihice.