Costocondrita (Sindromul Tietze) - ce este, cauze, investigatii, semne, evolutie, medicamente, pastile, diagnostic, tratament, recuperare, refacere

Costocondrita (Sindromul Tietze) este o condiție care determină durere toracică din cauza inflamației cartilajelor și a oaselor peretelui toracic. Costocondrita apare atunci când există o inflamație a joncțiunii dintre coastă și stern. La această joncțiune există un cartilaj care unește oasele, acesta devenind iritat și inflamat. În funcție de extinderea inflamației, costocondrita poate fi foarte dureroasă.

Sindromul Tietze, deși similar, nu este identic cu costocondrita. Sindromul Tietze este caracterizat de tumefierea cartilajelor costale, în timp ce costocondrita nu prezintă tumefiere.

Simptome costocondrită (Sindromul Tietze)

Tabloul clinic timpuriu al sindromului este semnificativ, cu durere acută în piept, sensibilitate și tumefiere a cartilajelor afectate, care sunt de obicei palpabile la examinare. Deși de multe ori boala poate fi foarte dureroasă, condiția este considerată benignă, rezolvându-se în 12 săptămâni. Totuși, uneori costocondrita poate fi cronică.

Comparativ cu ischemia miocardică sau infarctul, costocondrita este o cauză benignă de durere și este important de luat în considerare în diagnosticul diferențial.

Debutul bolii este frecvent insidios. Durerea de piept cu istoric de traumă minoră repetată și activități precum pictatul, mutatul mobilei cu care pacientul nu este obișnuit sunt frecvente. Durerea poate fi descrisă astfel:

 • este exacerbată de mișcarea trunchiului, inspirul profund și exerciții
 • scade cu diminuarea mișcărilor, respirația lentă sau modificarea poziției
 • este sub formă de cuțit, de presiune, de crampe
 • este de obicei destul de bine localizată, dar se poate extinde și iradia în umăr și braț
 • poate fi severă, poate dispărea.

Cauze costocondrită (Sindromul Tietze)

Cauzele posibile includ ereditatea (predispoziția genetică), virusurile și traumatismele. Costocondrita poate fi o condiție independentă sau, uneori, poate fi o caracteristică a unei tulburări mai răspândite. Exemple de boli care pot caracteriza costocondrita includ: fibromialgia, artrita psoriazică, spondilita anchilozantă, artrita reactivă, artrita reumatoidă, lupusul și boala inflamatorie intestinală (cum ar fi colita ulcerativă și boala Crohn). 

Inflamarea este răspunsul natural al organismului la infecții, iritații sau vătămări. Nu se știe exact de ce articulația costocondrală se inflamează, dar în unele cazuri, a fost legată de:

 • tuse severă, care încordează zona toracică
 • o vătămare în piept
 • încordare fizică de la exerciții fizice repetate sau eforturi bruște cu care nu sunteți obișnuit, cum ar fi mutarea mobilei
 • o infecție, inclusiv infecții ale tractului respirator și infectări ale rănilor

Cum diferă sindromul Tietze de costocondrită?

Sindromul Tietze și costocondrita provoacă dureri toracice în jurul coastelor, dar există diferențe importante:

Sindromul Tietze

Costocondrită

Este rar și afectează de obicei persoanele sub 40 de ani.

Este relativ frecvent și afectează de obicei persoanele cu vârsta peste 40 de ani.

Simptomele includ atât umflarea, cât și durerea.

Printre simptome se numără durere, dar nu umflare.

Implică durerea într-o singură zonă din 70% a cazurilor.

Implică mai mult de o zonă în cel puțin 90% a cazurilor.

Cel mai adesea implică a doua sau a treia coastă.

Cel mai adesea implică a doua până la a cincea coaste.

Diagnostic costocondrită (Sindromul Tietze)

Sindromul Tietze poate fi dificil de diagnosticat, mai ales când vine vorba de diferențierea acestuia de costocondrită, care este mai frecventă.

Când vedeți un medic pentru dureri în piept, va dori să excludă în primul rând orice afecțiune gravă sau care poate pune viața în pericol, care necesită o intervenție imediată, cum ar fi angina, pleurezia sau un atac de cord.

Medicul va efectua un examen fizic și vă va întreba despre simptomele dumneavoastră. Probabil că vor comanda teste specifice pentru a exclude alte cauze și pentru a le ajuta să determine diagnosticul corect.

Aceasta ar putea include:

 • analize de sânge pentru a căuta semne de atac de cord sau alte afecțiuni
 • imagini cu ultrasunete pentru a vă privi coastele și pentru a vedea dacă există vreo inflamație a cartilajelor
 • radiografie toracică pentru a căuta prezența bolii sau alte probleme medicale care implică organele, oasele și țesuturile tale
 • un RMN toracic pentru a arunca o privire mai atentă la orice îngroșare sau inflamație a cartilajului
 • o scanare osoasă pentru a arunca o privire mai atentă asupra oaselor tale
 • o electrocardiogramă (EKG) pentru a analiza cât de bine funcționează inima dumneavoastră și pentru a exclude boli de inimă

Diagnosticul sindromului Tietze se bazează pe simptomele dumneavoastră și exclude alte cauze posibile ale durerii.

Tratament costocondrită (Sindromul Tietze)

În unele cazuri, durerea se poate rezolva de la sine, fără tratament. Pentru a ajuta la durere, medicul poate sugera calmante, cum ar fi medicamentele anti-inflamatorii nesteroidiene (AINS) fără rețeta (OTC).

Dacă durerea dumneavoastră persistă, medicul poate prescrie un calmant mai puternic. Alte tratamente posibile pentru durerea continuă și inflamația includ injecții cu steroizi pentru a reduce inflamațiile sau injecțiile cu lidocaină la locul afectat pentru a ușura durerea.

Deși umflarea poate persista mai mult, de obicei, durerea sindromului Tietze se îmbunătățește în câteva luni. Uneori, starea se poate rezolva și apoi reapare.

În cazuri extreme în care terapiile conservatoare nu ajută la reducerea durerii și umflarea, este posibil să fie nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta cartilajul suplimentar de pe coastele afectate.

Analgezice

Calmante, cum ar fi paracetamolul, pot fi utilizate pentru a ușura durerea ușoară până la moderată.

Administrarea unui tip de medicament numit antiinflamator nesteroidian, cum ar fi ibuprofenul sau naproxenul, de 2 sau 3 ori pe zi, poate ajuta, de asemenea, la controlul durerii și umflăturii.

Aspirina este, de asemenea, o alternativă adecvată, dar nu trebuie administrată copiilor sub 16 ani.

Aceste medicamente sunt disponibile fără rețetă, dar trebuie să citiți cu atenție instrucțiunile înainte de utilizare.

Antiinflamatoarele nu sunt potrivite pentru persoanele cu anumite condiții de sănătate, inclusiv:

 • astm
 • ulcere stomacale
 • hipertensiune arterială
 • probleme renale sau cardiace

Contactați medicul de familie dacă simptomele se înrăutățesc în ciuda odihnei și calmantelor, deoarece puteți beneficia de tratamentul cu corticosteroizi.

Injecții cu corticosteroizi

Corticosteroizii sunt medicamente puternice care pot ajuta la reducerea durerii și umflarea. Aceștia pot fi injectați în și în jurul articulației costochondrale pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor costocondritei.

Injecțiile cu corticosteroizi pot fi recomandate dacă durerea este severă sau dacă antiinflamatoarele sunt improprii sau ineficiente. Trebuie prescrise de medicul de familie, sau poate fi necesar să fiți trimiși la un reumatolog.

Dacă faceți prea multe injecții cu corticosteroizi, acestea vă pot deteriora articulația costocondrală, astfel încât este posibil să aveți acest tip de tratament doar o dată la câteva luni, dacă durerea continuă.

Când trebuie să solicitați ajutor medical?

Este dificil de spus diferența dintre durerea toracică asociată cu costocondrita și durerea cauzată de afecțiuni mai grave, precum un atac de cord.

Însă un atac de cord provoacă, de obicei, dureri mai răspândite și alte simptome, precum respirația dificilă, senzația de rău și transpirația.

Dacă dumneavoastră sau altcineva suferă o durere bruscă în piept și credeți că există posibilitatea să fie un atac de cord, apelați imediat 112 și solicitați o ambulanță. Dacă ați avut dureri în piept de ceva vreme, nu le ignorați. Faceți o programare pentru a vedea un medic, astfel încât acesta să poată investiga cauza.